Dienstag, 12. Dezember 2017

Коледни венчета

И веднъж.. малко по-различни сладки.. :-)



За тестото:

450гр брашно
300гр масло със стайна температура
150гр пудра захар
1 жълтък
1 пакетче ванилиева захар
2 с. л ром
щипка сол

Най-напред се пресява брашното, смесва маслото с пресятата пудра захар, добавя се жълтъка, ванилиевата захар, ромът, щипката сол и всичко с помощта на робот (много усилия и време си спестявам с него) се разбърква до груба смес и после съвсем бързо с ръце се оформя хомогенно, гладко тесто. Увито в свежо фолио тестото се оставя за 2 часа в хладилник. От тесто се оформят венчета. Това може да стане по два начина:
- разточва се тестото с дебелина около 6-7мм и от него се изрязват венчетата с помощта на метални пръстени
- от тестото се късат топчета (всяко около 10-на грама), овалват се на фитилче между дланите, завиват се на кравайче и двата края се съединяват в кръг - така правя венчетата аз.
Сладките се пекат в предварително загрята на 170°C фурна за около 10-12 минути, в тава, покрита с готварска хартия. Оставят се да изстинат върху метална решетка.




За захарната глазура и украса:

2 белтъка
щипка сол
350-400гр пресата пудра захар
1 с. л лимонов сок

Белтъците и щипката сол се разбъркват на сняг (с миксер или с кухненски робот). Внително, постепенно на порции се прибавя пудрата захар и лимоновия сок до образуване на гладка, гъста, хомогенна смес.

2с. л натрошени ядки от шамфъстък или тиквено семе
1с. л сушени червени боровинки или стафиди

Сладките се топят лекичко в захарната глазура или захарната глазура се шприцова върху сладките, след което се поръсват с щипка от ядките/тиквеното семе и бързо, докато не е засъхнала глазурата се поставят няколко от червените боровинки (или стафиди) - ако са много големи, предварително се нарязват на по-малки парченца.






1 Kommentar:

  1. Не съм сигурна с успешното публикуване на първия коментар:
    Разкошни коледни венчета, Дими -
    много нежни, фини и ефектни...
    Благодаря, поздрави за теб и прекрасни празнини дни!

    AntwortenLöschen